Sociale veiligheid binnen de EHBO.

Wanneer je denkt aan EHBO denk je aan hulp bieden aan degenen die dit nodig hebben. En in het voortraject hiervan aan het opleiden van hulpverleners en instructeurs/docenten hierbij geholpen door LOTUS-slachtoffers.
Vrijwilligers met het hart op de goede plaats. EHBO zou nooit moeten worden geassocieerd met grensoverschrijdend gedrag. Alle leden van KNV-EHBO moeten hun activiteiten kunnen uitvoeren in een sociaal veilige omgeving. Hetzelfde geldt voor de behandeling van slachtoffers.
Hoe definieer je sociale veiligheid? Sociale veiligheid is je beschermd en veilig weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag. Binnen alle lagen van de vereniging, op afdelings- regionaal en landelijk niveau.

Grensoverschrijdend gedrag is het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet op gebieden als; zeden, pesten, verduistering, enzovoort.
Sociale veiligheid is gebaseerd op goede afspraken maar blijft een proces dat continue aandacht verdient.
Voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
Alle afdelingen van KNV-EHBO dragen de verantwoordelijkheid om tijdens welke activiteit of contactmoment een sociaal veilige omgeving aan te bieden. Openheid en preventief beleid helpen om de kans op grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Heb jij bij onze vereniging of tijdens hulpverleningen te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en heb je behoefte om hierover te praten en/of hulp te zoeken?

 

Neem dan contact op met Daisy Landlust (vertrouwenscontactpersoon afdeling Winschoten) of met de landelijk vertrouwenspersoon.  

Vertrouwenscontactpersoon Winschoten

Vertrouwenspersoon Landelijk